Dziś są imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Eustachego

    • Slider 68

Przetwórca mięsa

Charakterystyka zawodu:

Do głównych zadań przetwórcy mięsa należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Głównym zadaniem wędliniarza jest produkowanie szerokiego asortymentu wędzonek, kiełbas i wędlin oraz produkowanie mięsa z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Osoba kształcąca się w tym zawodzie zdobędzie następujące umiejętności:

• pozna zasady uboju zwierząt oraz rozbiórki poubojowej,

• nauczy się trudnej sztuki rozbioru tusz,

• pozna metody utrwalania mięsa i wędlin,

• pozna rodzaje wędlin i wyrobów występujących w kuchni polskiej i kuchniach innych narodów,

• dowie się jak założyć i prowadzić własny zakład przetwórstwa mięsnego i jak być w tym lepszy od konkurencji,

• nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie wyrobu wędlin,

• dowie się jak wykorzystywać receptury wędlin,

• nauczy się rozpoznawać cechy ras i typy użytkowych zwierząt rzeźnych oraz ich klasyfikowania i określania rodzajów mięsa i przetworów mięsnych,

• pozna nowoczesne techniki pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.

Perspektywy zawodowe

Absolwent kierunku przetwórca mięsa może:

• pracować w zakładach mięsnych,

• kontynuować naukę i zostać technikiem technologii żywności,

• założyć własną firmę lub zarządzać jakimś zakładem,

• ukończyć studia i zostać nauczycielem zawodu.

  • licznik odwiedzin

    Odwiedzin wszystkich 245063, odwiedzin dzisiaj: 121

Script logo
W górę..